My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Explorăm 5 județe-Partea II

 




Trovanții de la Costești-Peștera Muierii-Peștera Polovragi-Parcul Căciulata

Imbarcați dis de dimineață în autocare, ne-am îndreptat spre comuna Costești, pentru a vizita Trovanții de la Costești, straniile pietre de diverse mărimi și forme, în special sferice. Pentru mai multe detalii despre această arie protejată și pentru a află secretul formării lor, puteți accesa site-ul acesta.
Pentru a ajunge în acest loc, este nevoie de mașină personală iar accesul spre acesta se face din drumul DN67.

Următorul obiectiv a fost Peștera Muierii, din comuna Baia de Fier, județul Gorj. Sculptată în calcare mezozoice, peștera Muierii a fost de-a lungul timpului ținta legendelor, astfel că s-a creeat povestea care spune că pe timpul războaielor, peștera era folosită ca adăpost pentru femei și copii, de la acest lucru izvorând și numele acesteia. Un lucru interesant aflat de la ghidul care ne-a condus prin pesteră este faptul că aceasta a fost prima peșteră electrificată din România. Traseul prin peșteră se face doar cu ghid iar pe la mijlocul drumului, se stinge lumina pentru încăperile deja explorate în urmă și se comută lumina pentru încăperile aflate în față. Senzația de a sta pe întuneric în peșteră a fost foarte stranie dar și interesantă. În ultimul segment al peșterii care a mai putut fi vizitat, fiind că restul era inundat datorită ploilor din ultimele zile, am admirat un schelet al unui urs de cavernă dar și alte oase găsite de către exploratori. 



Următoarea oprire a fost la Peștera Polovragi, o peșteră despre care am mai citit și despre care am tot auzit legende. Aceasta se află în comuna omonimă, în județul Gorj, ca și Pestera Muierii, aceastea aflându-se la o distanță relativ mică una față de altă, astfel că recomandăm să le vizitați în aceeași zi. 
Pentru a ajunge la cele două peșteri trebuie să folosiți mașina personală.


De la locul în care autocarele au oprit, mai exact în apropierea Mănăstirii Polovragi, am început traseul spre peșteră iar în aproximativ 20 de minute am ajuns. Traseul este unul de intrare în Cheile Oltețului, lucru ce îl puteți seziza odată ce vedeți pe partea stângă culoarul săpat în stâncă de râul Olteț. O imagine frumoasă a acestuia o puteți avea nu departe de intrarea în Peștera Polovragi, unde se poate coborî pentru a admira râul și formele săpate de acesta.


Numele Peșterii își are originea din vremea existenței vracilor, care adunau și prelucrau în cuptoare o plantă străveche, numită Polovragă, plantă ce era întrebuințată ca remediu împotriva diferitelor boli. Legenda peșterii se leagă de vestitul zeu spiritual al geto-dacilor-Zamoxe. Poveștile țesute în jurul peșterii spun că liderul geto-dacilor ar fi locuit în această peșteră. Care este legătura geto-dacilor cu această peșteră? Faptul că deasupra peșterii s-a descoperit o veche cetate geto-dacică.


TAXE ȘI TARIFE
Intrare adulți: 20 RON
Reducere copii și elevi: 50%

PROGRAM VIZITARE

Aprilie-Octombrie: 8:00-20:00
Februarie-Martie: 9:00-16:00


Întorși în Căciulata după câteva cumpărături la Kauflandul din Râmnicu Vâlcea, și după ce am luat masa în cameră, am hotărât să ne plimbăm puțin prin împrejurimi, și găsisem un traseu interesant care pleca din spatele hotelului-Traseu cura balneară. Ajunși aproape de locul în care începea traseul, am dat înapoi văzând o haită de căței, așa că ne-am mulțumim cu o plimbare prin Parcul Căciulata, care era vis-a-vis de hotelul în care eram cazați. Parcul este micuț dar îngrijit, care oferă o perspectivă frumoasă asupra râului Olt. Din parc pleacă o alee denumită Promenada Oltului, și merge de-a lungul râului până în apropierea de curtea unui hotel. Merită o plimbare în acest loc, dacă ajungeți în zonă. 




MUZEUL ASTRA-CENTRUL SIBIULUI-CASTRUL ARUTELA, CĂCIULATA


De dimineață ne-am îmbarcat în autocare și am plecat spre Sibiu. Prima oprire a fost la Muzeul ASTRA, un muzeul al satului localizat în Parcul Natural Dumbrava Sibiului, nu departe de centrul orașului. Dacă veniți în orașul Sibiu cu trenul, puteți lua un autobuz până la această locație. Lângă muzeul în aer liber se află și gradina zoologică, pe care am vizitat-o și despre care am postat aici.






Muzeul ASTRA este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din țară, și adăpostește peste 400 de case și gospodării de pe întreg teritoriul țării. 

TAXE ȘI TARIFE

Intrare adulți: 25 RON
Intrare grup adulți (minim 20 de persoane): 20 RON
Intrare pensionari: 12 lei
Intrare grup pensionari (minim 20 de persoane): 10 RON
Intrare elevi/studenți: 7 RON
Intrare grup elevi/studenți (minim 20 de persoane): 5 lei
Intare copii sub 6 ani: gratuit

Puteți achiziționa bilete online de aici.


PROGRAM

Expoziție permanentă-intrare prin Pădurea Dumbrava nr. 16-20
Octobmrie-Aprilie: 8:00-17:00
Mai-Septembrie: 8:00-20:00

Program caserie principală: 8:00-16:30
Program caserii secundare:
-Tulgheș-intrare către cărciuma din bătrâni: luni-duminică: 9:00-16:30
-Cracova-intrare către Biserica din Bezded: miercuri-duminică: 9:00-16:30

Pentru vizitarea interioarelor gospodăriilor: miercuri-duminică: 9:00-17:00 (depinde de condițiile meteo)

Pentru alte detalii puteți intra aici.



Ce am descoperit interesant este aplicația acestora cu care te poți ghida pe tot cuprinsul muzeului, având propriul ghid. 

Muzeul ASTRA App facilitează prin ghidul audio accesul la informație a vizitatorilor, contribuind astfel la îmbunătățirea experienței de vizitare a obiectivelor. Vizitatorii au posibilitatea de a observa obiectivele în timp ce ascultă cele mai interesante informații despre acestea. Fotografiile susțin descrierile, oferind o imagine de ansamblu minuțioasă asupra gospodăriilor, atât din punct de vedere arhitectural, cât și al mobilierului și obiectelor ce fac parte din ansamblul gospodăriei. Paginile obiectivelor indică poziția pe hartă a obiectivelor cu posibilitatea de navigare. Paginile gospodăriilor oferă posibilitatea vizitatorilor să ofere recenzii obiectivelor preferate sau pur și simplu să împărtășească experiența trăită.”


După vizitarea muzeului satului ne-am continuat drumul spre centrul Sibiului, unde am căutat un loc în care să luăm masa, iar la recomandare cuiva, am ales Super Mamma, care se află pe Strada Nicolae Bălcescu nr. 6. Restaurantul curat, cu diverse feluri de mâncare (gătită dar și de tip fastfood) din care ai ce alege. Totul a fost bun și îl recomandăm. Cu o căutare pe google, am aflat că face și livrări, pentru cei care doresc să se cazeze în Sibiu și să comande mâncare, puteți accesa site-ul lor.

În oraș nu am putut vizita nimic, deși doream să urcăm din nou în turnul Bisericii Evanghelice și să admirăm priveliștea și din Turnul Sfatului, în care nu am fost atunci când am explorat singuri Sibiul, pentru că se făceau pregătiri pentru Summitul de la Sibiu, așa că ne-am clătiti puțin privirea cu arhitectura clădirilor vechi, după care ne-am întors la autocare și am pornit spre Căciulata.



După ce am luat masa în cameră, am hotărât să vizităm ceva prin zonă fiind că mai aveam ceva timp până se întuneca, așa că am găsit pe google maps, Castrul Arutela, nu departe de locul în care eram cazați. Și uitându-ne pe hartă, singurul drum spre castru era pe lângă șosea, așa că, împreună cu încă câțiva, am pornit spre explorarea obiectivului turistic. Pe o porțiune de drum există trotuar, ceea ce îți dă o oarecare senzație de siguranță, dar în momentul în care drumul face o curbă spre stângă și apar casele, trotuarul dispare și ajungi să mergi pe lângă mașini. Am continuat drumul în acest fel până ce în fața noastră a apărut un drum în pantă care se despărțea de șosea. Am hotărât să o luăm prin acel loc, gândindu-ne că oricum e mai sigur decât pe lângă mașini și că oricum, sigur este drumul cel bun către castru. Castrul nu l-am găsit, în schimb am găsit câțiva pui de câței pe care i-am hrănit cu ce am putut cumpăra de pe la magazinele pe lângă care trecusem în urmă. Nu am mai ajuns la castru, dar l-am pozat din locul în care am ajuns. În cameră ne-am mai uitat pe google maps și am încercat să ne orientăm spre un alt drum către castru și am ajuns la concluzia că poate ar trebui trecut podul de peste olt, și mers pe drumul de vis-a-vis față de cum am mers noi, aproape paralel cu calea ferată. Așa că această idee urma să o punem în aplicare a doua zi. 




Niciun comentariu