My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Școala de meserii „Ciocanul” din Dudești



Trecând pe lângă zidul ce împrejmuiește zona și aruncând privirea prin poarta din fier forjat, nimic nu pare să spună povestea de aici. La nr. 127, în zona Dudești, stau încă în picioare imobilele ce, în trecut, făceau parte din ansamblul școlii de meserii Ciocanul - prima școală evreiască de meserii din România. A fost înființată în 1899 la inițiativa unui industriaș evreu - Adolf Solomon. Școala avea o durată de 4 ani și următoarele secții: mecanică, lăcătușerie, tinichigerie, electrotehnică și instalațiuni de calorifere. Cei mai renumiți industriași evrei ai acelor vremuri compunea comitetul școlii - Orenstein, Prager, membri în Comitetul Central al Școlilor Israelite din București, alături de Blank, Halfon, Focșăneanu. 

În Raportul anual 1912-1913, apar ca materii: mecanică teoretică, fizică și tehnologie, electrotehnică, matematică și geometrie, contabilitate, istoria evreilor, igienă, desen, gimnastică, geografie, istorie, muzică, germană. Cei care aveau peste 14 ani și 4 clase primare absolvite puteau să se înscrie plătind taxa de școlarizare și de internat iar cei orfani sau cu o situație nu foarte bună, erau scutiți de acestea.

Școala s-a închis în 1948 și a devenit Liceul Industrial și Grupul Școlar ”Timpuri Noi” iar unul dintre corpurile ansamblului, Gradinița nr. 19. Școala Ciocanul a dat numele străzii adiacente, Str. Ciocanul, care a rezistat chiar și în anii comunismului, până în prezent.




Sursă: Arhiva Agerpres



Sursă: Arhiva Agerpres









Niciun comentariu