My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Spitalul Filantropia


Spitalul Filantropia, numit inițial Spitalul Mavrogheni sau Iubirii de Oameni, își începe istoria printr-un hrisov domnesc din 30 iulie 1813 unde Caragea îi numește pe Dr. Caracaș și pe Grigore Băleanu ctitori și epitropi. Până în anul 1815 se construiește și se dă în folosință doar parterul, din planul inițial făcând parte o clădire cu parter și etaj. Spitalul apare, la acea vreme, la marginea orașului, pe locul unui alt spital - Spitalul Nemernicilor, care a existat până în 1810. În anul 1815, spitalul număra doar 20 de paturi dar până în 1842 numărul acestora a crescut la 70. 


Spitalul Filantropia, Planul Borroczyn, 1852

Clădirea adăpostea în subsol o pivniță în care erau ținute vinul, medicamentele și hrana iar în altă clădire exista bucătăria, spălătoriile, magaziile pentru rufe și locuințe ale servitorilor. În timpul Războiului de Independență, spitalul a fost transformat aproape în întregime în spital militar, în curte apărând alte construcții pentru îngrijirea bolnavilor. Odată cu izbucnirea epidemiei de holeră, spitalul i-a în primire bolnavii infectați. 

Între 1881-1883, apare în curtea spitalului un nou corp cu rol de maternitate iar odată cu înființarea Școlii de Infirmiere, aici încep să se facă practicile.

În 1893 se introduce iluminatul electric și apare castelul de apă iar în 1894 se construiesc clădirea principală pentru consultații, laboratorul pentru analize, împreună cu o galerie care înconjura spitalul. Spitalul avea ca angajată printre medici și asistente și o bibliotecară, fapt ce duce la concluzia că spitalul dispunea și de o bibliotecă. 

                                                         

Spitalul Filantropia, Plan 1895-1899, Institutul Geografic al Armatei

În 1925 s-au construit noi pavilioane, de asemenea și în 1950, spitalul ajungând să aibă un număr de 11 pavilioane. Corpului „A” (parter + etaj) i s-a adăugat corpul „B”(parter + 2 etaje) și „C”(parter + 3 etaje) în care se regăsea secția de obstetrică-ginecologie și capela, care a fost salvată de la distrugere fiind placată în 1958 până în 1994. În corpul „D” erau bucătăriile, magaziile, centrala termică și spălătoriile. Corpurile „E” și „F” erau destinate secției de sinteze-medicale în timp ce corpul „G” era destinat administrației spitalului. 

Corpul principal - Sursă: wikipedia.org

Corpul „C”

Centrala termică

Corpul „C”





Niciun comentariu