My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Traseu ușor-mediu pe Muntele Tâmpa, Brașov


Pe Muntele Tâmpa se ajunge cel mai ușor cu telecabina, care este cea mai utilizată metodă de către mulți turiști veniți în vacanță în orașul Brașov. Alte trei trasee sunt cele mai frecventate de oamenii care doresc să facă mișcare - Treptele lui Gabony, Serpentine și Drumul Cavalerilor. Pe lângă acestea, noi am descoperit un traseu ce duce în Șaua Tâmpei iar de acolo se poate urca până pe vârful Tâmpa sau se poate continua pe alte trasee în Postăvaru. 

Traseul parcurs de noi începe din strada Constantin Dobrogeanu Gherea și este unul marcat cu triunghi albastru. Noi ne-am îndreptat spre punctul de începere al traseului, din apropierea magazinului Star. E un drum care tot urcă susținut, puțin greu pentru persoanele care nu au o condiție fizică foarte bună. 

Începerea traseului este marcat de un panou informativ atât despre traseu cât și despre ce animale sălbatice poți să întâlnești în zonă. După ce am aruncat o privire asupra lui, am început urcarea. Traseul trece pe lângă unele case dar nu am avut probleme în privința câinilor deși ne gândeam la acest lucru, negăsind informații pe net despre acest traseu. 

Panoul informativ

Vedere din traseu spre Dealul Melcilor

Continuând traseul am dat peste mai mulți oameni care au ales și ei, la fel ca noi, acest traseu pe Tâmpa. Dacă la începutul traseului am fost doar noi și ne gândeam doar la apariția vreunui urs, ne-am mai liniștit întâlnind și alți oameni pe traseu și am continuat până am ajuns în punctul în care am avut de ales între 2 direcții - una spre stânga, care coboară chiar în cartierul Răcădău (aflat la mică distanță de acest loc. Deci cei care doresc, pot să pornească pe traseu din cartierul Răcădău) și drumul din față, cu o barieră, cel pe care l-am și ales. 


Spre stânga - coborâre spre Răcădău


Spre stânga -coborâre spre Răcădău. În față - bariera

De la barieră drumul începe ușor să urce, de aici totul devine mult mai sălbatic. Am reușit să vedem câteva mierle, o veveriță, un șoricel și cel mai interesant - o căprioară. Am dat de porțiuni în traseu în care drumul nu avea înclinație sau nu avea o înclinație foarte mare, de aceea ni s-a părut un traseu de dificultate mică-medie. Până să înceapă urcușul mai abrupt, apare o cărare, drept în față, care ar ajunge tot în Șaua Tâmpei, doar că nu este un traseu, deci nemarcat și posibil mult mai greu de urcat.


Ajunși în Șaua Tâmpei, am făcut un popas pentru a ne odihnii și a face fotografii, după care, am pornit spre explorarea unei zone care nu este atât de tranzitată de către drumeți - zona ruinelor Cetății Brașov, pe care, nu am reușit să le identificăm, doar un singur zid care se află înconjurat de vegetație iar acest lucru ne-a făcut să lăsăm explorarea într-o altă perioadă, în care vegetația nu o să mai fie atât de mare.

Vedere din zona Șaua Tâmpei

Orașul Brașov dintr-un punct de belvedere

Vedere spre Șaua Tâmpei (2021, septembrie)

Mai jos am inserat o hartă cu traseul parcurs de noi

 



Cum ajungi

  • pe jos (noi am plecat din apropierea magazinului Star, aproape de centrul vechi al orașului dar se poate ajunge foarte rapid din Răcădău)
Tip traseu
  • nemarcat - str. Constantin Dobrogeanu Gherea
  • marcaj triunghi albastru de la intrarea în traseu până în Șaua Tâmpei
Dificultate
  • medie - pe parcursul urcării str. Constantin Dobrogeanu Gherea
  • mică-medie - de la intrarea pe traseu până în Șaua Tâmpei
Durată
  • am ajuns la intrarea pe traseu la 10:50 și am ajuns în Șaua Tâmpei la 11:35, oprindu-ne des să facem fotografii. Traseul a fost făcut vara, în august
Alte detalii
  • traseul are o mică porțiune care trece pe lângă casele oamenilor din zonă și pot exista șanse de a fi lătrați de câini (noi nu am pățit)
  • traseul este frecventat de oameni dar nu la fel ca celelalte trasee care urcă pe Tâmpa (Serpentine, Treptele lui Gabony)
Echipament
  • haine comode, de drumeție, care se usucă rapid
  • bocanci
  • apă
  • trusă de prim ajutor (pastile și ce consideră fiecare necesar)

Niciun comentariu