My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Istoria Băncii Naționale Săsești din Brașov


Banca Națională Săsească - denumită astfel datorită capitalului acesteia ce aparținea sașilor, avea denumirea oficială de Nationalbank AG iar ca și instituție, a luat ființă în anul 1899 cu sediul în orașul Brașov, în magazinul universal de la colțul pieței, pe fosta strada Hirschergasse nr. 1, în prezent strada Poarta Schei. Clădirea băncii, finalizată în anul 1908 după planurile arhitectului Albert Schuller, a fost construită pe locul casei familiei Hirscher, una dintre cele mai cunoscute și bogate familii din cetatea Brașov, casă care a fost demolată în anul 1905. Casa Hirscher avea la colțul dinspre strada Michael Weiss un cap de cerb, reprezentând blazonul familiei, cuvântul hirsch însemnând cerb în limba germană. 

Sursă: Arhivele Brașov

Banca Națională Săsească a fost prima construcție în stilul Art Nouveau din cetatea Brașov dar și prima clădirea care a fost construită cu un scop clar încă de la început, acela de a deveni o bancă, cu denumirea Nationalbanck AG. În cinstea Apolloniei Hirscher, soția judelui Lukas Hirscher, au fost repuse coarnele cerbului pe coțul clădirii noi ridicate. Apollonia fost pictată de Friedrich Mieß, îmbrăcată într-un costum săsesc, ținând în brațe un corn al abundenței - imagine pictată într-un medalion, care se poate vedea și astăzi, pe partea clădirii dinspre strada Republicii. 

Sursă: Arhivele Naționale

La parterul clădirii se afla banca Nationalbank AG în stânga, în dreapta portalului de intrare, magazinul de șosete Georg Foith iar la etajele 1 și 2, se aflau apartamente. În partea laterală a clădirii, pe actuala stradă Michael Wiess se aflau birourile funcționarilor băncii, împreună cu zona comună a scărilor ce ducea la apartamentele de la etajele 1 și 2. 
În anul 1912, banca a achiziționat clădirea alăturată, cea de pe strada Republicii și o altă clădire de pe strada Postăvarului din prezent.

În anul 1929, banca a fuzionat cu Casa Generală e Economii din Sibiu iar începând cu anul 1948, clădirea a fost naționalizată și preluată de Compania Națională de Electricitate iar apoi de către Ministerul Finanțelor. În anii 1990, s-a mutat în această clădire filiala din Brașov a Bancorex, care, ulterior a falimentat. 

În prezent, după ample lucrări de restaurare, găzduiește Centrul Cultural Apollonia Hirscher, despre care puteți să citiți mai multe, pe site.





2 comentarii:

  1. Arata absolut superb, am foat si am vizitat-o luna trecuta. Exista in interior un seif care a ramas incuiat de peste 60 de ani, nimeni nu stie ce e in interior si nimeni nu a reusit sa il deschida

    RăspundețiȘtergere