My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Explorăm 5 județe-Partea I



 În cadrul unei practici de la facultate, ne-am deplasat mai multe zile prin câteva locuri de prin România, și a explorat locuri noi.

Ansamblul Monumental Curtea Domnească, Târgoviște-Mausoleul Mateiaș-Mănăstirea Curtea de Argeș-Hotel Traian,Căciulata.

Prima zi a început dis-de-dimineață, cu drumul spre zona de plecare a autocarelor și cu prima oprire în orașul Târgoviște, unde am vizitat Curtea Domnească, un loc în care nu am mai fost dar care era pe lista noastră cu locuri pe care dorim să le vizităm. 


Curtea Domnească se află pe Strada Calea Domnească nr. 181, iar pentru a ajunge la acest obiectiv, se poate folosi ori mașina personală, ori trenul, iar pentru acesta din urmă, aveți două gări la alegere. Prima Gară este halta Teiș, de la care faceți 24 de minute iar a doua gară este gara Târgoviște, de la care faceți 25 de minute pană la Curtea Domnească, conform Google Maps.

Curtea Domnească este un ansamblu de monumente compus din Palatul Domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mare, Biserica Sfanta Vineri, Casa doamnei Bălașa, Biserica paraclis veche, Baia domnească și foișorul, toate acestea datând din secolele XV-XVIII. Mai multe detalii istorice puteți citi pe site-ul oficial al ansamblului monumental, aici.



PROGRAM VIZITARE

Luni: închis
Marți-Duminică:
-program de vară: 9:00-18:30
-program de iarnă: 9:00-17:00


TAXE 

Taxă vizitare adulți: 12 RON
Reducere elevi, studenți, pensionari: 50%
Taxă foto pentru amatori: 15 RON/aparat
Taxă video pentru amatori: 40 RON/aparat


Din Târgoviște am plecat spre comuna Valea Mare-Pravăț la Mausoleul de la Mateiaș, un monument ridicat între 1928-1935 în cinstea eroilor care au luptat în Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918. Clădirea este compusă dintr-un corp orizontal, un corp în care se găsește o criptă care păstrează osemintele a 2300 de militari români, și corpul în formă de turn. La acest obiectiv turistic se poate ajunge doar cu mașina personală. 

Peisaj în drum spre Mausoleul Mateiaș


Interiorul clădirii și cripta


PROGRAM VIZITARE

Zilnic
Noiembrie-Martie: 9:00-17:00
Aprilie-Octombrie: 9:00-19:00


TAXE 

Taxă vizitare adulți: 6 RON
Reducere elevi, studenți, pensionari: 50%


Vedere spre cariera de piatră din Valea Mare-Pravăț


A treia oprire a fost la Curtea de Argeș unde am putut vedea Mănăstirea Curtea de Argeș și unde am putut să luăm o mică pauză pentru o gustare. În acest loc se poate ajunge și cu trenul dacă coborâți în gara Curtea de Argeș, de la care mai aveți de parcus 30 de minute până la mănăstire. Din locul în care este amplasată mănăstirea există o frumoasă priveliște. Nu am vizitat interiorul mănăstirii ci doar am admirat arhitectura acesteia. 




În jurul acestei mănăstiri ctitorită de marele domnitor Neagoe Basarab între anii 1512-1517, s-a țesut legenda care spune că, tot încercând Maestrul Manole cu echipa sa, să ridice zidurile mănăstirii, când se lăsa noaptea, toată munca acestora se năruia, iar a doua zi o luau de la capăt. Într-o noapte, lui Manole i se arată printr-un vis, ca soluție pentru ridicarea mănăstirii fără a se mai dărâma zidurile, zidirea primei femei pe care o va vedea în acel loc. Astfel că, Ana, soția acestuia, ajunge să fie zidită între zidurile mănăstirii. 

A doua parte a legendei o constituie izvorul din fața mănăstirii, care, se spune că a apărut din locul în care Manole s-a prăbușit în încercarea de a coborî de pe mănăstire în urma dorinței lui Neagoe Basarab de a-i lua scara și a-l lăsa pe acoperiș.


După acest ultim obiectiv turistic, ne-am îndreptate spre cazarea din Căciulata, un loc frumos dar care din păcate, nu pe atât de dezvoltat din punct de vedere turistic. Stațiunea este una balneară, care se adresează în special persoanelor care vin pentru diverse tratamente. În zonă sunt multe unități de cazare și doar un singur magazin alimentar, pe care nu îl recomandăm. Singurul magazin decent se află la 2,6 km distanță, în Căciulata, la care am fost nevoiți să mergem, deoarece la micul magazin din fața hotelului Traian, unde am fost cazați, nu aveau lucruri pe placul nostru. Așadar, am pornit pe înserat, pe un trotuar extrem de îngust, spre Călimănești, la magazinul Annabella. Magazinul nu oferă extrem de multe varietăți de mâncare, iar dacă sunteți genul de persoane care se uită bine la aspectul mâncării înainte de a o cumpăra, ei, bine, nu o să aveți ce cumpăra din acest magazin. Nici la capitolul fructe și legume nu stă prea bine, majoritatea fiind stricate, dar am reușit într-un final să ieșim din acel loc cu un pachet de cașcaval, două banane și câteva roșii. Drumul de întoarcere a fost oarecum mai scurt, probabil și din cauza faptului că am băgat viteză mare fiind că mai era foarte puțin până să se întunece. 


Hotelul Traian este localizat pe Calea lui Traian, chiar la stradă, și dacă nu ne-am fi confruntat cu câteva probleme, am fi putut să-l adăugăm pe lista cu hoteluri bune, la care am fost. Deși are o priveliște extraordinară pentru camerele cu balcon, noi am întâmpinat probleme încă de la sosire, fiind nemulțumiți de „curățenia” din baie. Schimbând camera cu o altă, tot cu balcon, am dat de o altă problemă, care apăruse spre seară, în baie și pe holul care face legătura între baie și dormitor. O mulțime de gândaci au apărut pe gresie în baie, pe hol și mișunau pe ușa băii. A fost momentul în care deși văzusem mizeria din cameră, de la început, mizerie care se observa în special pe calorifer, unde erau depuse straturi groase de praf, neșters probabil de luni bune, am început să pozez ca să arat la recepție ceea ce am găsit în camera. Doamna de la recepție încerca să ne convingă că sunt gândaci veniți de afară deși ei veneau de pe lângă conductele din baie iar în momentul în care am arătat pozele cu mizeria din cameră, a amuțit și ne-a întins cheile de la o altă cameră, mai curată și renovată, unde nu am avut probleme. 

Vedere din camera de hotel spre râul Olt

Foto 1: Prima cameră în care a fost cazați. Foto 2: Peisajul din spatele hotelului


Niciun comentariu