My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Drumeție în Bucegi și vizită la Castelul Cantacuzino





În perioada aceasta, anul trecut am făcut o mini excursie de câteva zile în orașul Brașov, ultima petrecând-o în Bușteni. Aveam planul făcut de câteva săptămâni-telecabina până la Babele și urmat traseul cruce roșie până la Crucea Eroilor apoi retur pe același traseu. Având în vedere că știam că pe munte vremea este schimbătoare și că nu ne putem baza foarte mult pe informațiile meteo, planul B era să coborâm în Bușteni și sa facem ori traseul până la Cascada Urlătoarea în cazul în care este înnorat, sau planul C, în caz că plouă să vizităm Castelul Cantacuzino. 

Ora 5:45 dimineața în apartamentul închiriat, ne aranjăm ultimele lucruri în rucsaci, ulterior pornind spre gara din Brașov. Am avut tren personal la ora 7:00 iar în gara din Bușteni am ajuns la ora 7:53. Vremea nu părea extraordinară, era foarte frig dar măcar nu părea ca ploaia să înceapă, așa că am hotărât să ne îndreptăm spre telecabina din Bușteni. Am ajuns cu aproximativ 30-40 de minute înainte de deschidere dar tot a trebuit să stăm la coada formată, nu foarte mare, dar începând încet încet să se lungească. 
Cât timp am stat la coadă, o persoană tot încerca să ne convingă pe cei care stăteam la coadă să acceptăm pentru suma de 100 și ceva de lei să urcăm la Babele și spre Lacul Bolboci cu o mașină.





Din motive de siguranță nu am acceptat și am ne-am continuat șederea la coadă. După ce s-a deschis telecabina, am intrat în grupuri de câteva persoane în interiorul stației, unde nu am așteptat foarte mult pentru a ne urca în telecabină. 




Pe platoul Bucegi era extrem de frig iar uneori batea vântul, soarele intra în nori apoi ieșea. Câteva minute le-a petrecut pe lângă Sfinx și Babe după care am urmat traseul spre Crucea Eroilor.





Nefiind experimentați cu muntele, am ales să nu ne aventură pe un traseu greu iar acesta ni s-a părut cel mai ok deși au fost ceva porțiuni ușor dificile cu urcări mai abrupte și o porțiune cu zăpadă dar ne-am descurcat până ce am ajuns să obosesc foarte tare și utilizând harta Munții Nostri pe telefon, ne-am dat seama că mai aveam ceva până la Cruce. Am stat puțin pe gânduri și am zis să renuntăm în momentul în care am observat că se adună tot mai mulți nori de ploaie și devine riscant, așa că ne-am întors. 






Pe drumul de întoarcere nu era nimeni înafară de persoanele care mergeau către Cruce și nu aveau nici o problemă cu faptul că vizibilitatea se reducea considerabil. La un moment dat am rămas pe loc, înconjurați de nori. Am așteptat să putem vedea din nou poteca ca să putem pleca și ne-am zis că a fost idee bună să nu mai continuăm fiind că deși citisem despre traseu că este unul ușor, că până și copiii îl parcurg, nu e bine totuși ca pe munte să mergi când condițiile meteorologice nu sunt prielnice. 


Am facut o singură oprire ca să ne odihnim și să mâncăm un baton cu cereale apoi am continuat traseul până la stația telecabinei Babele. Ajunși din nou în oraș, am stat ceva timp pe telefon să cautăm un loc unde să mâncăm. Am ales Casa Ancuței, unde mâncarea a fost bună și la preț decent. Fiind că mai aveam ceva timp până ajungea trenul nostru, am hotărât să vizităm Castelul Cantacuzino. Ne-am luat după indicatoarele din oraș dar la un moment dat ne întrebam dacă drumul e corect când trotuarul devenise inexistent și mergeam pe șosea alături de mașini.




Vizitarea Castelului Cantacuzino se face alături de ghid iar tururile au oră fixă de începere. Noi am optat pentru vizitarea expoziției de sculptură din parcul castelului și a primul etaj din castel, pentru care am plătit 20 de lei de persoană (preț bilet studeți). Pentru că mai aveam puțin timp la dispoziție până la începerea turului, ne-am plimbat prin curtea castelului, am făcut poze iar Daniel a inspectat puțin grota despre care circulă povești stranii, paranormale. 





Turul a început la ora 16:00. Doamna care era ghid ne-a placut foarte mult, fiind că povestea într-un mod în care doar cineva îndrăgostit de meserie, o poate face. Ne-a plimbat prin toate camerele de la parter, unde ne-a spus câte o poveste. Turul s-a încheiat mai redepe decât am fi vrut noi, dar la timp cât să avem timp să mergem fără grabă spre gara și înapoi spre București.





Informații utile:

- www.cantacuzinocastle.com/vizitare - pentru detalii legate de programul şi locaţia castelului

www.teleferic.ro/program -pentru detalii legate de telecabina din Buşteni

- www.muntii-nostri.ro/ro/trasee

- Pentru parcurgerea traseelor montane este important să fiți echipați corespunzător (bocanci, pelerină de ploaie, haine groase pentru că vremea este schimbătoare, apă, mâncare, harta + busolă). În niciun  caz traseele nu se parcurg în adidași, așa cum am observat noi că se practică. 

Niciun comentariu