My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Drumeție pe Tâmpa





 De fiecare dată când am ajuns în Brașov am admirat muntele Tâmpa din centrul vechi, din parcul Nicolae Titulescu, de pe promenadă ori de pe Cetățuie dar până anul acesta nu ne-am încumetat să pornim pe cărările lui până în vârf iar să ne aventurăm și mai departe, nici atât, nici când am urcat doar până la belvedere cu telecabina. Lipsa timpului dar mai ales  frica de urși care a pus mereu stăpânire pe noi ne-a făcut să alegem să admirăm orașul de sub tâmpa urcând cu telecabina. De aceasta dată, am plecat spre Tâmpa cu gândul să așteptăm pe aleea de la poalele acestuia, un grup mai mare de turiști, să urcăm împreună. Am mers până la intrarea pe traseu și nu se zărea nici un grup, abia după ceva minute a trecut glonț pe lângă noi un alergător iar asta ne-a făcut să intrăm pe traseu. 

Traseul începe cu triunghi roșu iar urcușul este unul domol, perfect pentru o plimbare, și șerpuiește de-a lungul muntelui până sus. La un moment dat, traseul ușor începe să se transforme într-unul mai dificil, pe mai multe segmente apar pietre, unele destul de alunecoase, în special locurile de deasupra telecabinei, unde am observat că și pământul era umed. 

Porțiune din traseu


Vedere spre oraș 


Trebuie să aveți o atenție sporită pe aceste segmente de traseu deoarece pietrele fiind umede, se poate aluneca foarte ușor iar câteva porțiuni sunt înguste și prezintă risc de alunecare. Chiar dacă pare un traseu ușor și poți fi demoralizat de oamenii care urcă mai repede decât tine, drumeția nu este o întrecere, mersul în ritmul normal al fiecăruia fiind recomandat, alături de un echipament corespunzător-bocanci în primul rând dar nu ar strica și bețe de tracking pentru porțiunile dificile. Noi am mers pe triunghi roșu până în vârf dar pe traseu găsisem și un alt drum la dreapta dar nu l-am urmat. Acasă ne-am dat seama că era vorba despre Drumul Cavalerilor pe marcaj bandă albastră.

Traseul ne-a scos la o intersecție de drumuri. În stânga era drumul spre telecabină, înainte era traseu nemarcat, care urmat ne-ar fi scos în zona ruinelor cetății Brassovia iar la dreapta, cum am mers și noi, drumul spre belvedere, unde toți turiștii se opresc pentru a admira orașul, iar lângă aceasta există un urcuș, traseul ducând spre Postăvaru. În această direcție am mers după admirarea priveliștii de la belvedere. 

Vedere spre oraș din zona Belvedere



Grota Bethlen. Fostul restaurant de la Belvedere

Traseul se oprește la cel mai înalt loc de pe Tâmpa, locul unde în trecut exista statuia Árpád. Lângă soclul rămas se coboară puțin spre un alt punct de belvedere, unde nu mai ajung foarte mulți turiști, deci locul este unul mai liniștit.

Ceea ce a mai rămas din soclul statuii Árpád



Vâful Tâmpa. În stânga-zonă de belvedere spre oraș


De acolo am continuat pe traseul care duce spre Postăvaru și care ne-a scos în zona ruinelor de pe Tâmpa, unde am putut vedea ce a mai rămas din fântâna cetății, lângă care există o frumoasă priveliște spre Răcădău și ceilalți munți. 





Locul fostei fântâni


Uitându-ne de acasă pe hărți, știam că în zonă există câteva peșteri dar am cercetat puțin prin zonă dar fără succes. Și fiind că trebuia să coborâm pe jos, pentru că am ratat ultima telecabină am ales să nu ne mai întoarcem pe același traseu. Am ales să mergem pe cel care duce la treptele lui Gabony, un traseu destul de solicitant, fiind mult mai în pantă decât pe care urcasem iar pietrele fiind mult mai multe pe acesta. Și pe drumul de urcare dar mai ales pe acesta, ar fi utile bețele de tracking. Traseul este o coborâre abruptă continuă, în câteva locuri există bănci și mese pentru turiștii care vor sa se odihnească puțin ori pentru a lua o gustare.

Vedere spre Răcădău


La un moment dat pe traseu încep să apară balustrade pe alocuri, ceea ce înseamnă că din clipă în clipă vor apărea și renumitele trepte ale lui Gabony. De acolo traseul devine mai ușor, existând doar câteva locuri mai periculoase, dar acest lucru este datorat copacilor care au fost culcați la pământ și reprezintă un pericol pentru cei care trec prin fața lor ori pe sub aceștia. 







Pe acest traseu, la un moment dat, trecând pe lângă o zonă strâncoasă, din crăpături se simțea un curent de aer. Am încercat să ne uităm prin crăpături dar fără succes să vedem ceva. 




De același lucru am dat și la poalele muntelui dar în acest loc am văzut grilaje puse în fața găurilor.
Traseul ne-a scos mai sus de zona magazinului Star. Atenție dacă alegeți să ieșiți prin acest loc, am văzut multe cioburi pe jos și ambalaje, fapt ce ne-a făcut să credem că locul este frecventat de oameni ai străzii. 


Traseul făcut ne noi îl puteți vedea pe harta de mai jos.






Niciun comentariu