My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Conacul din Sălăjan-vechea moșie a Dudeștilor


Strada Ilioara, situată în cartierul Sălăjan, are aspectul unei străzi care aparține unui cartier sărac al Bucureștiului, nelipsind câinii comunitari și gunoaiele, fapt care nu te duce cu gândul că poți găsii, la numărul 15, ascuns în spatele unui zid, un vechi conac boieresc construit în anul 1750 care a aparținut candva familiei Cantacuzino, una dintre cele mai bogate familii a acelor vremuri, de origine bizantină, care au poposit în Țara Românească la începutul secolului al XVII-lea. Conacul Dudești-Cioplea și Moșia din Frunzănești i-au revenit Mariei, ca zestre la căsătoria cu Radu Dudescu. [1]

Curtea conacului Dudești-Cioplea se poate vedea pe Planul Specht și pe Planul Szathmári, denumirea localității fiind ”Dudesk”, respectiv ”Cioplea-Dudești”.


Decupare Planul Specht (Sursă: maps.arcanum.com)

Decupare Planul Szathmári (Sursă: maps.arcanum.com)


În explorarea noastră de scurtă durată am putut vedea ceea ce în trecut era moara și partea de vest a conacului, pe care le-am redat în harta de mai jos cu ajutorul releveului conacului, de pe site-ul relevee.uauim.ro


Suprapunere plan 1949 peste harta actuală. (Sursă plan: relevee.uauim.ro)

Releveul Conacului Dudeștilor, partea de nord-vest. (Sursă: relevee.uauim.ro)

Releveul Conacului Dudeștilor. Partea de sud și nord. (Sursă: relevee.uauim.ro)



Astăzi zona încă stă împrejmuită de vechiul zid, care, pe ici-colo stă să cadă, în cel mai rău caz pe autoturismele ce stau parcate chiar în fața acestuia. În interiorul curții funcționează diverse firme, o școală de motociclete, ateliere auto ș.a., folosind anexele și fostele grajduri pe post de locuri pentru depozitare iar conacul este lăsat în paragină, păzit de un patruped. 


Clădire însemnată pe plan ca fiind moara

Anexă văzută din Strada Ilioara

[1] Iorga, N. 1906. Scrisori de boieri și negustori olteni și munteni către Casa de negoț sibiană Hagi Pop. Publicat cu note de genealogie asupra mai multor familii. București, Socec.

Niciun comentariu