My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Expoziția cu fluturi exotici



Ieri ne-am hotărât să vizităm expoziţia ''Fluturii exotici aterizează în oraş'', în cadrul Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti.

După ce domnul de la pază a încercat să ne indrume,  ne-am rătăcit puţin şi am ajuns la demisol, unde era expoziţia permanentă. Din fericire, cineva din cadrul muzeului ne-a explicat că trebuie să facem dreapta pe langă magazinul cu suveniruri, apoi să coborâm treptele spre gradină.
Acolo, în grădină, am găsit o mică seră în care se afla expoziţia fluturilor exotici.


Spaţiul mic, dar frumuşel aranjat, era plin de fluturi frumos coloraţi, mai mici sau mai mari. Într-un colţ, se aflau expuşi coconii fluturilor de diferite mărimi şi culori.


Speciile pe care le-am indentificat sunt : Împăratul, Roşcatul cu aripi dantelate, Fluturele cap de bufniţă, Fluturele cap de şarpe, Trandafirul de catifea



Împăratul
Specia: Morpho peleides (Kollar, 1850)
Anvergura aripilor: 75-200 mm
Răspândire: America Centrală şi de Sud, din Mexic şi Belize pănâ în sudul Braziliei şi Paraguay. Prezentă şi în Antilele Mici (Trinidad)
Habitat natural: Păduri tropicale umede.
Observaţii: Adulţii se hrănesc cu sucuri de fructe aflate în descompunere, fluide lăsate de cadavrele aflate în putrefacţie, seva secretată de unele plante tropicale, ciuperci microscopice etc. De asemenea, beau apă din băltoacele aflate în pădure. Adultul trăieşte doar 2 săptămâni, iar durata unui ciclu biologic complet este de circa 115 zile.



Roşcatul cu aripi dantelate
Specia: Cethosia biblis (Drury 1773)
Răspândire: Sud-estul Asiei, din Nepal, centrul Indiei (statul Madhya Pradesh) şi sudul Chinei până în Filipine şi Indonezia.
Habitat natural: Pădurile subtropicale umede.
Observaţii: Omizile se hrănesc cu frunzele unor specii toxice de Floarea Pasiunii (Passiflora sp.). Toxinele plantei sunt stocate în coprul omizii, oferind mai târziu protecţie şi fluturelui, a cărui hemolimfă este, deasemenea, toxică. Adulţii sunt activi, în special, în cursul dimineţii, când se hrănesc cu nectar.




Fluturele cap de şarpe
Special: Attacus atlas (Linnaeus, 1758)
Anvengura aripilor: 160-250 mm., aripile pot atinge o suprafaţa totală de 400 cm2, acesta fiind cel ami mare fluture din lume în privinţa suprafeţei aripilor.
Răspândire: Sud-estul Asiei, nordul Indiei şi sudul Chinei pâna în Malaezia şi Indonezia.
Habitat natural: Pădurile tropicale şi subtropicale.
Observaţii: Oăle sunt sferice si un diametru de 2,5 mm. Împuparea are loc în interiorul unui cocon ţesut din mătase de calitate inferioară., firele produse de aceastp insectp sunt de culoare brun-cenuşie, mai scurte decât cele produse de viermii de mătase, dar au o rezistenţă mult mai mare. În Taiwan, coconii acestui fluture sunt încă folosiţi ca portmonee. Adulţii nu au aparat bucal şi din această cază trăiesc doar 1-2 săptămâni.





Trandafirul de catifea
Specia: Pachliopta kotzebuea (Eschcholtz 1821)
Anvengura aripilor: 120-150 mm.
Răspândire: Filipine.
Habitat natural: Lizierele pădurilor umede, luminişurile din păduri.
Observaţii: Omizile trăiesc pe specii tropicale tozice înrudite cu Mărul Lupului (Aristolochia sp.). Adulţii bat uşor din aripi în timp ce se hrănesc, mişcarea aripilor favoriyând aspirarea hranei lichide în corpul insectie.





Fluturele cap de bufniţă
Specia: Caligo eurilochus (Cramer, 1775)
Anvengura aripilor: 100-135 mm.
Răspândire: America Centrală şi de Sud, din Guatemala şi Honduras până în  Amazonia Centrală, Bolivia, Ecutor şi Peru.
Habitat natural: Pădurile tropicale umede, dar şi în plantaţiile de bananieri, acolo unde omizile pot produce daune consumând frunzele copacilor, iar adulţii se hrănesc pe bananele căzute din copaci şi intrate în descompunere.
Observaţii: Fluturiii sunt activi, în special, dupa-amiaza şi la asfinţit, când zboară în apropierea solului. Se hrănesc cu sucurile produse de fructele aflate în descompunere, manifestând o preferinţă evidentă pentru banane. În condiţii prielnice, adulţii pot trăi până la 7 săptămâni.





Linkuri şi informaţii utile
Muzeul Antipa Şoseaua Kiseleff nr. 1, Bucureşti.
Programul expoziţiei fluturii exotici
Marţi-Duminică 10:00-18:00
Preţ bilet adulţi- 12 lei

Programul muzeului
Vara (aprilie-octombrie)
Marţi-Duminică 10:00-20:00 (Accesul se face până la ora 19:00)

Iarna (noiembrie-martie)
Marţi-Vineri 10:00-18:00 (Accesul se face până la ora 17:00)
Sâmbătă-Duminică 10:00-19:00 (Accesul se face până la ora 18:00)
Preţ bilet adulţi- 20 lei
Preţ bilet pensionari- 10 lei
Preţ bilet elevi, studenţi- 5 lei

Niciun comentariu