My Instagram

Un produs Blogger.

recent posts

Press

Flickr Images

Pagini

Biserica Evanghelica din Deal din Sighișoara






Urcând cele 176 de trepte ale scării școlarilor, am ajuns la Biserica din Deal, o frumoasă bijuterie arhitecturală, în stil gotic. Despre construcția acesteia, Dr. Cristoph Machat spune:

"Pe zidurile unei vechi biserici cu apsidă circulară, construită la începutul secolului al XIII-lea, a fost ridicată construcția unei bazilici cu trei nave, fără naos transversal, cu un donjon masiv în partea de vest. Corul bazilicii este așezat pe zidurile ranforsate ale bisericii de tip sală, astfel oferind spațiul singurei cripte dintr-o biserică evanghelică din toată Transilvania. Bazilica a fost finalizată spre 1300. Turnul Bisericii din Deal datează din această fază a construcției. Între 1429 și 1483 se construiește hala și pronaosul sudic în stil gotic târziu, la care într-o ultimă etapă de construcție sunt adăugate sacristia și pronaosul vestic cu urcarea spre turn."








Picturile murale din interior au fost acoperite prin zugravire în anul 1777 iar restaurarea din 1934 le-a scos la lumină.



Cel mai interesant lucru din punctul nostru de vedere, a fost cripta din biserică. Singura din întreaga Transilvanie. Coborând treptele spre criptă, ne-a lovit un aer rece care, ne-a dat câțiva fiori dar peste care am trecut rapid. Din păcate, sau din fericire, nișele unde erau așezate sicriele, au fost zidite între anii 1992-1999 cu ocazia lucrărilor de restaurare, iar osemintele au fost stranse și înmormântate.
Doar doua locuri au scăpat de zidire. Unul în care se pot vedea bucățile de lemn din fostul sicriu, iar altul mult mai bine conservat, unde se poate vedea în întregime.










Niciun comentariu